گاز اکسیژن برای ادامه حیات بسیار ضروری و مهم است علاوه بر این اکسیژن در بسیاری از فرآیندها و واکنشهای شیمیایی دخالت دارد که بدون وجود این گاز امکان انجام و یا ادامه واکنش وجود ندارد. بنا به ضرورت یادگیری اطلاعات گاز اکسیژن و اینکه در چه واکنش هایی شرکت میکند و یا حتی تاریخچه اکسیژن و خواص این گاز تصمیم گرفتیم مطالبی را برای شما عزیزان جمع آوری نمائیم. شرکت سپهرگاز کاویان تامین کننده گاز اکسیژن در گریدهای آزمایشگاهی آماده ثبت سفارش شما در این زمینه میباشد.
اکسیژن(Oxygen) چیست؟
گاز اکسیژن به وسیله نقش مهم و حیاتی که در زندگی موجودات زنده دارد شناخته شده و معروف میباشد.
در نبود گاز اکسیژن هیچ موجودی قادر به ادامه زندگی نمیباشد. اساسی ترین عنصر در انجام فرایندهای متابولیسمی و شیمیایی گاز اکسیژن است. میتوان گفت گاز اکسیژن رایج ترین گاز در پوسته زمین است. همچنین حدود 20 درصد از هوای تنفسی ما را اکسیژن شامل میشود.
امروزه در جو زمین حدودا 21% گاز اکسیژن یافت میشود. گاز اکسیژن را میتوان از راه های گوناگونی سنتز نمود. در روش تجزیه فوتوشیمیایی ملکول های آب تجزیه و شکسته میشوند و ایجاد گاز اکسیژن میکنند. فوتوسنتز از راه های دیگر تولید گاز اکسیژن میباشد که این روش به وسیله گیاهان و باکتری ها انجام میپذیرد.
گفتنی است که گاز اکسیژن گازی واکنشپذیر و فراوان میباشد و در اکثر ترکیبات میتوان گاز اکسیژن را پیدا کرد. دلیل اینکه گاز اکسیژن بسیار واکنشپذیر است را میتوان به آرایش الکترونی آن که دارای دو جفت الکترون ناپیوندی است نسبت داد.
اکسیژن نه در دسته گازهای آتشزا مانند گاز هیدروژن، متان قرار میگیرند و نه در دسته گازهای سمی مانند so2، مونوکسید کربن شاید فکر کنید که اکسیژن مانند آرگون یا نیتروژن یک گاز بی اثر است اما باید بدانید که اینطور نیست و این گاز جز گاز های اکسید کننده میباشد.
تهیه گاز اکسیژن
یکی از روش های تولید گاز اکسیژن به شیوه تقطیر میباشد. هوا توسط کمپرسورهایی وارد دستگاه میشود مقدار این هوا به میزان اکسیژنی که میخواهیم تولید کنیم بستگی دارد. در این روش چون طی چند مرحله انجام میپذیرد رطوبت و کربن مونوکسید و دی اکسید کربن نیز وجود دارد نخست باید این گازها و رطوبت را از آن جدا نمائیم. همانگونه که میدانید وقتی به زیر صفر گاهش میاید رطوبت به بلورهای یخ تغییر حالت میدهد و این رفتار را مونوکسید کربن و دی اکسید کربن در 70- الی 80- درجه از خود نشان میدهند.
برای تولید گاز اکسیژن رطوبت و گازهای اضافی هوا گرفته میشود. رطوبت هوا را به شیوه های مختلفی جدا مینمایند.
تولید گاز اکسیژن
شاید با صراحت تمام بتوان این جمله را بیان کرد که اکسیژن فراوانترین عنصر پوستهی زمین است. زیرا به جز اکسیژن موجود در هوا که ترکیب دوتایی از اتم اکسیژن(O2) و یا به صورت ترکیب سه تایی اتم اکسیژن است(اوزون O3) ، این اتم در واکنش با بسیاری از عناصر دیگر در سطح زمین و در آب و غیره وجود دارد. البته نکته قابل توجه در مورد این عنصر این است که اتم اکسیژن را نه تنها در کرهی زمین، بلکه در جهان هستی و در ستارگان دور دست نیز میتوان یافت.
خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر به فرد گاز اکسیژن
به طور کلی در فشار و دمای استاندارد یا شرایط STP دو اکسیژن با یکدیگر ترکیب میشوند و گازی بی رنگ و بدون بو را حاصل میکنند که دارای فرمول O2 است. اکسیژن در جدول تناوبی در گروه شش قرار دارد و همانطور که میدانید هر خانه در جدول تناوبی دارای خواص فیزیکی و شیمیایی خاصی است. گاز اکسیژن شدیدا واکنش پذیر و فعال میباشد. گاز اکسیژن یک اکسنده قوی است.
روش شناسایی گاز اکسیژن
اکسیژن یکی از پایههای اصلی احتراق میباشد، بنابراین از همین ویژگی اکسیژن برای شناسایی آن استفاده میکنند. گاز اکسیژنی که درون لوله آزمایش قرار دارد قابلیت این را دارد که کبریت نیمه افروخته را شعلهورتر کند و اگر امکان دمیدن آن بر روی زغال وجود داشته باشد، سبب شدت گرفتن سوختن میشود. این روش سادهترین راه شناسایی گاز اکسیژن میباشد.
کاربرد اکسیژن
بر اساس تحقیقات ملی توماس جفرسون از نظر فراوانی اکسیژن سومین عنصر در دنیا است. اما گفتنی است که به دلیل واکنش پذیری اکسیژن در جو اوایل زمین به نسبت کم میباشد . نکتهی قابل توجه این است که یک سری از گیاهان کربن دی اکسید را جذب و اکسیژن را به بیرون انتقال میدهند. که به این عمل فتوسنتز گفته میشود. نیاز ما به اکسیژن در زندگی امروزه بسیار زیاد است اما گفتنی است که تشکیل اکسیژن در اتمسفر در حد یک فاجعه میباشد. جو جدید منجر به انقراض بیهوازیها و ارگانیسمهایی است که نیازی به اکسیژن ندارند. بی هوازیها برخلاف خیلی از موجودات زنده دیگر در حضور اکسیژن نمیتوانند زنده بمانند که در عصر جدید این بیهوازیها از بین رفتهاند. همانطور که گفته شد بعد از هیدروژن و هلیوم سومین عنصر فراوان در جهان، اکسیژن میباشد.چیزی که در مورد اکسیژن باید دانست این است که در دما و فشار معمول دو اتم اکسیژن به صورت دی اکسید، یک گاز بیرنگ و بیبو با فرمول O به هم وصل میشوند.(سپهر گاز کاویان تامین کننده اکسیژن میباشد.)
کاربرد اکسیژن در صنعت پزشکی
کاربرد اکسیژن در صنعت پزشکی را با این جمله آغاز میکنیم که گاز اکسیژن از پر مصرفترین و پر کاربردترین گازها در صنعت پزشکی است و از گاز اکسیژن در بسیاری از بخشهای بیمارستان مانند بخش بستری بیمار، اتاق عمل، بخش ریکاوری (اتاق مراقبت بعد از عمل )، بخش بیماران قلبی، بخش زایمان، بخش نوزادان و اورژانس استفاده میشود. نکته قابل توجه در مورد گاز اکسیژن این است که این گاز از نظر انفجار و احتراق بسیار خطرناک است و واکنش اکسیژن با هیدروژن گرماده میباشد. جالب است بدانید که سلولهای بدن انسان برای تنفس هوازی به اکسیژن نیاز دارند تا بتوانند انرژیهای مورد نیاز از غذاهای خورده شده را دریافت کنند. پس گفتنی است که اکسیژن مکمل برای بیمارانی که دارای اختلالات تنفسی مانند آمفیزم هستند بسیار ضروری میباشد. گفتنی است که اکسیژن اضافی برای بیماران جراحی مورد استفاده قرار میگیرد که معمولا برای اقدامات پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد به این صورت است که دستگاههای قلب و ریه عملکرد حیاتی خود را ادامه میدهند. کاربرد دیگر اکسیژن این است که از اکسیژن میتوان برای از بین بردن باکتریهایی بیهوازی که در اثر قرار گرفتن در معرض مقدار کافی گاز اکسیژن از بین میروند استفاده کرد در واقع اکسیژن کاربرد ضدعفونی کننده دارد (سپهر گاز کاویان تامین کننده کپسولهای اکسیژن طبی برای مصارف پزشکی میباشد.)
کاربرد اکسیژن در کوهنوردی
از آنجایی که فشار اکسیژن در ارتفاعات بالا افزایش پیدا میکند کوهنوردان در ارتفاعات زیاد برای مقابله با کمبود فشار اکسیژن (O2) از مخازن اکسیژن فشرده استفاده میکنند
کاربرد اکسیژن در صنعت فولاد
در صنعت فولاد از اکسیژن برای واکنشی که کربن را به گاز دی اکسید کربن تبدیل کند استفاده میشود این کار در دماهای بالا در کورههای بلند انجام میشود. دی اکسید کربن تولید شده موجب کم شدن اکسیدهای آهن به ترکیبات خالص آهن میشود.
کاربرد اکسیژن درجوشکاری
گفتنی است که در صنعت جوش از گاز اکسیژن برای جوشکاریهایی که شامل فلز میباشند و نیاز به درجه حرارت بالا دارند مانند مشعلهای جوشکاری مورد استفاده قرار میگیرد
کاربرد اکسیژن در هوافضا
اکسیژن مایع، در صنعت هوافضا به عنوان یک ماده اکسید کننده مورد استفاده قرار میگیرد، واکنش اکسیژن مایع با هیدروژن مایع رانش فوق العادهای را که برای پرواز، لازم است تولید میکند. نکته قابل ذکر این است که در لباس فضانوردان تقریباً اکسیژن خالص وجود دارد.
کاربرد اکسیژن در پتروشیمی
کاربرد اکسیژن در صنعت این است که از آن برای تخریب ترکیبات هیدروکربن استفاده میشود که در نتیجه با گرم شدن آنها از هم جدا میشوند. لازم به ذکر است که این فرایند برای ایجاد احتراق مورد استفاده قرار میگیرد که معمولاً با آزاد کردن آب و دی اکسید کربن نیز همراه میباشد، اما همچنین میتواند هیدروکربنها استیلن، پروپیلن و اتیلن را تولید کند.
کاربرد اکسیژن در آب و فاضلاب
اکسیژن در گیاهان تصفیه فاضلاب و تصفیه آب مورد استفاده قرار میگیرد.به این صورت که از طریق آب مجبور میشود تا تولید باکتریهایی را که مواد زائد موجود در آب را متابولیزه میکنند، افزایش دهد.
کاربر اکسیژن در حمل و نقل
گاز اکسیژن (O2) برای تولید انرژی در مواردی که به منبع تغذیه خود متصل نیستند، مانند ژنراتورها و وسایل نقلیه مورد نیاز است.
نکته
تنفس در هوای پاک که شامل مقدار مناسبی گاز اکسیژن و گازهای دیگر است باعث شادابی و سرحالی میشود. بنابراین بهتر است تا حدامکان هنگام خواب درها و پنجرهها را باز بگذاریم تا هوا در اتاق جریان پیدا کند و اکسیژن لازم به بدن برسد. هرگز هنگام خواب، صورتتان را با پارچه یا چیز دیگری نپوشانید زیرا این کار از رسیدن هوای تازه به ریهها جلوگیری میکند. وقتی جمعیتی انبوه در یک محیط بسته حضور داشته باشند، اکسیژن هوا کم و دی اکسیدکربن افزایش مییابد در نتیجه انسان احساس ناراحتی و خفگی میکند. در فصل زمستان هرگز نباید در اتاقهای در بستهای که بخاری در آن روشن است خوابید، مواد سوختنی هنگام سوختن، اکسیژن هوا را مصرف کرده، دیاکسید کربن و منواکسید کربن تولید میکنند. منواکسید کربن گازی سمّی است و باعث خفگی میشود.
نکات ایمنی اکسیژن
به هنگام استفاده از سیلندر گاز اکسیژن باید به چند نکته دقت شود که در این مطلب این نکات ایمنی مهم، درمورد گاز اکسیژن را شرح میدهیم. به هنگام استفاده از سیلندر اکسیژن باید شیرها به آرامی باز و بسته شود و باید بعد از تخلیه اکسیژن شیر سیلندر کامل بسته شود؛ باید به این نکته توجه کرد که سیلندرهای گاز اکسیژن نباید در معرض مستقیم نور آفتاب و جوشکاری و دمای محیط بالاتر از C ˚ 65 قرار بگیرد همچنین گفتنی است که برای روان شدن شیرهای سیلندرها و مهرهها استفاده از روغن کاری، چربی و گریس ممنوع میباشد زیرا تماس اکسیژن با روغن و گریس منجر به آتشسوزی میشود. از غلتاندن سیلندر اکسیژن روی زمین جدا خودداری شود. برای نگهداری سیلندرهای اکسیژن باید آنها را به صورت افقی قرار دهید و برای جلوگیری از افتادن آن سیلندرها را به کمک زنجیر یا تسمه ببندید. رعایت نکات ایمنی به هنگام استفاده از سیلندر گاز اکسیژن بسیار ضروری است پس نباید آنها را دست کم بگیرید. به این نکته باید توجه شود که زمانی که سیلندر اکسیژن را از داخل ماشین پایین میآورید و آن را تخلیه میکنید به سیلندر صدمهای وارد نشود. هنگام کار کردن با سیلندر اکسیژن تحت فشار به هیچ عنوان در مقابل مانومتر نایستید. اگر در سیلندر اکسیژن نشتی مشاهده کردید دیگر از آن استفاده نکنید و باید سیلندر را از فضای ساختمان خارج کنید و با عرضه کننده سیلندر گاز اکسیژن تماس بگیرید. در مکانهایی که دارای مدار الکتریکی است نباید سیلندر گاز اکسیژن را قرار دهید.
به این نکته توجه شود تجهیزاتی که در ارتباط با گاز اکسیژن استفاده میشوند باید از موادی ساخته شده باشند که با اکسیژن و مقدار فشار اکسیژن نمونه سازگار باشد به عنوان مثال در انتخاب رگولاتورها باید به این نکته توجه شود. نکته دیگر این است که زمانی که کار با سیلندر تمام شد کلاهک سیلندر باید بسته شود. از آنجایی که گاز اکسیژن بخش زیادی از هوا را تشکیل میدهد و عنصر مهمی برای حیات است اما اگر اکسیژن را در فشار بالا تنفس کنیم به سلامتی انسان آسیب وارد میشود. گفتنی است که ماندن در معرض اکسیژن خالص به مدت طولانی بر ریه و شبکههای عصبی انسان تاثیر میگذارد و آسیبهای ناشی از آن شامل آماس شش، کاهش ظرفیت آسیب به بافتهای ششی و تاثیر بر شبکههای عصبی مانند کاهش بینایی، تشنج و اغما میباشد. لازم به ذکر است مصرف گاز اکسیژن طبی باید با تجویز و دستور پزشک انجام شود.
نقش اکسیژن در محیط زیست
اکسیژن در جو کره زمین
اکسیژن در حال حاضر 21درصد از جو کره زمین را تشکیل میدهد. راههای تولید اکسیژن بسیار زیاد است. فرایند تجزیه فتوشیمیایی که در آن مولکولهای آب توسط اشعه ماورای بنفش شکسته میشود تقریبا1-2 درصد از اکسیژن ما را تشکیل میدهند. لازم به ذکر است که فرایند دیگری که توسط گیاهان و باکتری های فتوسنتز به تولید اکسیژن میانجامد فتوسنز میباشد.
CO2+H2O+hν→+O2
تاثیر اکسیژن بر سلامت انسان
همانطور که همه ما میدانیم اکسیژن منبع حیات انسان میباشد. ممکن است اگر از ما بپرسند مهمترین مایع بدن انسان چیست در جواب بگوییم خون اما باید بدانید که دلیل اصلی این جواب حول محور انتقال اکسیژن میباشد. انسان موجودی هوازی میباشند و به اکسیژن برای آزاد کردن انرژی و ادامه دادن زندگی نیازمند است. بدون اکسیژن بدن توانایی آزاد سازی انرژی موجود در مواد غذایی را ندارد و اگر اکسیژن نباشد ما خواهیم مُرد. با هر تنفس انسان هوا وارد ششها میشود و خون اکسیژن را به سلولهای بدن میرساند.
بیشتر بدانید
کپسول گاز اکسیژن آزمایشگاهی چیست؟
حمل و انبارش گاز اکسیژن
در این بخش الزاماتی که در مورد حمل و نقل گاز اکسیژن باید به آن توجه کنید ارائه شده است، در مورد سیلندر اکسیژن باید به این نکته توجه کنید که شیر سیلندر به آرامی باز و بسته شود، زیرا باز کردن سریع شیر به خصوص شیر سیلندر اکسیژن باعث خروج سریع گاز اکسیژن در یک لحظه خواهد شد در ضمن توجه شود که شیر سیلندر را تا حدی باز و بسته کنید که جریان گاز قطع شود و فشار بیمورد وارد سیلندر نشود زمانی که میخواهید شیر کپسول اکسیژن را باز کنید دقت شود که فشارسنج( گیج فشار) رو به روی نفر نباشد تا از خطر احتمالی شکستن مانومتر و برخورد به داخل چشم فرد یا افرادی که در اتاق هستند جلوگیری شود. بازرسی شیلنگ، رگولاتور، بدنه سیلندر از هرگونه آسیب دیدگی به طور منظم ضروری است. همیشه تمام سیلندرها را پر در نظر بگیرید. سیلندرها را در جای خشک و خنک نگهداری کنید و از نور مستقیم و گرمای زیاد محافظت کنید. توجه داشته باشید که سیلندرهای پر و خالی را از هم تفکیک کنید. مواد قابل اشتعال و آتشگير را به هیچ عنوان در نزدیکی سيلندرهاي تحت فشار قرار ندهید. توجه داشته باشید که براي روان شدن شير و مهرهها مربوط به گاز اكسيژن به هيچ عنوان از روغنكاري، چربي و گريس استفاده نشود زيرا ، تماس روغن و گريس با اكسيژن منجر به انفجار میشود. درصورتی که اطراف شيرهاي كپسول اكسيژن آلودگی یا چربی مشاهده کردید به سرعت آن را بر طرف کنید. هنگام تخلیه و بارگیری از پرتاپ کردن کپسول اکسیژن اکیداً خوداری شود و بسیار دقت شود که کپسولی که روی پای خود ایستاده است واژگون نشود و زمانی که قصد استفاده از اکسیژن را ندارید کلاهک محافظ شیر را از آن جدا نکنید. لازم به ذکر است که به هیچ عنوان سیلندر اکسیژن را به وسیله موتور سیکلت و یا وسیله نقلیه مشابه حمل نکنید. از ضربه زدن به شير و رگولاتور سيلندر خودداري كنيد. سيلندر گاز را کامل به صورت عمودی و ایستاده نگهداری کنید و به كمك تسمه يا زنجير از افتادن آنها جلوگيري كنيد. از غلتاندن سيلندر روي زمين خودداري كنيد. براي جابجايي سيلندرها از چرخ دستي مخصوص اين كار استفاده كنيد. از تماس دست، لباس يا دستكش آغشته به روغن يا گريس هنگام حمل سیلندر و استفاده از گاز اکسیژن خودداري فرمایید.
تامین اکسیژن آزمایشگاهی
تولید اکسیژن آزمایشگاهی به منظور اهداف تحقیقاتی و پزشکی که نیازمند اکسیژن با درصد خلوص بالاست انجام میشود. اکسیژن در گریدهای مختلف به بازار عرضه میشود.
فروش گاز اکسیژن
سپهر گاز کاویان آزمایشگاه مرجع اداره استاندارد است و در زمینه تولید و توزیع گاز اکسیژن آزمایشگاهی با درصد خلوص بالا جهت مصرف صنایع مختلف، مخلوط گازی (تولید گازهای کالیبراسیون با تکیه بر اخذ گواهینامه Iso17025) با کیفیت و خلوص بالا و همچنین کالیبره کردن تمامی تجهیزات وابسته به صنایع مختلف فعال میباشد. گاز اکسیژن در تانکهای مایع نیز شارژ میشود و گفتنی است که گاز اکسیژن به صورت مایع برای کارخانههای اکسیژن مورد استفاده قرار میگیرد.
خرید گاز اکسیژن
شرکت سپهر گاز کاویان یکی از مراکز فروش گاز اکسیژن آزمایشگاهی با درصد خلوص بالا به همراه سرتیفیکیت معتبر و آنالیز در ایران میباشد. متقاضیان گاز اکسیژن آزمایشگاهی در سراسر کشور میتوانند برای خرید گاز اکسیژن از طریق شماره تماسهای درج شده با کارشناسان ما در ارتباط باشند.
قیمت گاز اکسیژن
رنگ کپسولهای اکسیژن برای مصارف گوناگون متفاوت است کپسول اکسیژن آزمایشگاهی به رنگ مشکی و کپسول اکسیژن طبی به رنگ سفید میباشد. به هنگام خرید کپسول اکسیژن باید دقت شود اسم اکسیژن هم به صورت O2، هم به شکل Oxygen و هم اکسیژن بر روی سیلندر نوشته شده باشد و بسیار ضروری است مشخصات کامل گاز بر روی لیبل یا رنگ آمیزی آن حک شود. گفتنی است که این مشخصات شامل اطلاعات استاندارد، تاریخی که کپسول شارژ شده، نوع و اسم گاز، خطرناک بودن گاز و سمی و یا غیر سمی بودن گاز میشود. برای اطلاع از قیمت گاز اکسیژن در حجمهای مختلف و خرید گاز اکسیژن آزمایشگاهی میتوانید به شماره واتساپ09128699025 پیام دهید و اطلاعات کامل را از کارشناسان فروش ما بگیرید.
شرکت سپهر گاز کاویان تامین کننده اکسیژن با خلوصهای 99درصد، 99.5 درصد، 99.95 درصد، 99.99 درصد و99.999 درصد میباشد.
کپسول اکسیژن و همچنین تجهیزات مربوط به کپسول اکسیژن مانند رگولاتور و .. در سپهر گاز کاویان به فروش میرسد.
حجم سیلندر و کپسولهای موجود برای شارژ گاز اکسیژن در شرکت سپهر گاز کاویان عبارت است از: 5لیتر، 10 لیتر، 20 لیتر، 40 لیتر و 50 لیتر.
هدف شرکت سپهر گاز کاویان همواره تولید گازهای با خلوص بالا و قیمت مناسب متناسب با نیاز مصرف کنندگان میباشد.
برای ارتباط با کارشناسان ما و ثبت سفارش میتوانید با شمارههای زیر تماس بگیرید.