در سال‌های اخیر با پیشرفتی که علم در زمینه مربوط به سلول‌های بنیادی و سایر کاربردهای پزشکی بدست آورده است، استفاده از نیتروژن مایع (Liquid nitrogen) یا ازت مایع به سرعت گسترش پیدا کرده است. اما نکته بسیار مهم در رابطه با نیتروژن مایع این است که عدم آگاهی و آشنایی نحوه استفاده از این ماده، تعداد حوادث جدی و جراحات زیادی را به همراه داشته است و گفتنی است که خطرات ناشی از ازت مایع نه تنها در حین استفاده، بلکه در هنگام حمل و نقل و نگهداری نیز رخ داده است.

بیشتر بخوانید | گاز نیتروژن چیست؟

کاربرد نیتروژن مایع(LN2)

یکی از کاربرد های آن در حوزه پزشکی می‌باشد. در پزشکی برای طیف گسترده‌ای از آزمایش‌ها از ازت مایع استفاده می‌شود. متداول‌ترین این آزمایش‌ها شامل آزمایشگاه‌های شیمی و فیزیک، فناوری نانو، طراحی تراشه‌های رایانه‌ای و تحقیقات تولید و کرایوتوب می‌باشد.

کاربرد دیگر ازت مایع این است که در حال حاضر ازازت مایع در حوزه بهداشت و درمان برای مراقبت‌های بهداشتی مربوط به پوست، معالجه سرطان پوست و همچنین تحقیقات سلول‌های بنیادی استفاده فراوانی می‌شود.

نیتروژن مایع چیست؟- سپهر گاز کاویان

ویژگی های ازت مایع چیست؟

ازت مایع که همان گاز نیتروژن به حالت مایع می‌باشد یکی از پرکاربردترین مایعات کرایوژنیک (مایعاتی که نقطه جوش کمتر ۱۵۰- درجه سانتی گراد یا ۲۳۸- درجه فارنهایت دارند) است که همواره به عنوان یک گاز مایع باید در درجه حرارت بسیار کم نگهداری شود.

بیشتر بخوانید | گاز آرگون چیست؟

خطرات نیتروژن مایع ( Liquid nitrogen)

نیتروژن مایع خطراتی را به دنبال دارد زیرا نیتروژن مایع در دمای ۱۹۶- درجه سانتی‌گراد به جوش می آید، و این دما میتواند خطراتی از جمله سوختگی شدید و به دلیل انجماد فوری، صدمات جدی‌تری را به وجود آورد.

همچنین لازم به ذکر است نیتروژن مایع علاوه بر خطرات فیزیولوژیکی که خطرات جسمی هم به دنبال دارد بنابراین بسیار لازم است که مصرف کنندگان نیتروژن مایع در رابطه با خطرات این ماده آگاهی داشته باشند و با رعایت نکات ایمنی با خیال راحت از این ماده شیمیایی آزمایشگاهی استفاده کرد، در غیر این صورت کوچکترین اشتباه می‌تواند خطرات جدی‌ای و حتی خطر مرگ را به دنبال داشته باشد

آیا نیتروژن مایع خاصیت انفجاری دارد؟

خیلی از افراد با شنیدن نام نیتروژن وحشت می­‌کنند. شخصاً با افرادی روبرو شده‌­ام که بدلیل ترس از انفجار، حتی جرات نزدیک شدن به آن را نیز نداشته‌اند. البته حق دارند از این مساله وحشت داشته باشند؛ چرا که نام نیتروژن مثل نام گروهک‌های تروریستی آنها را به وحشت و اشتباه انداخته و آنرا با هیدروژن یا اکسیژن مقایسه می‌­کنند. هیدروژن و اکسیژن بشدت قابلیت انفجار دارند ولی برخلاف آنها نیتروژن دارای قابلیت انفجاری نیست.

ضریب انبساط نیتروژن مایع در دمای عادی (20 درجه سانتی‌گراد) نزدیک به 700 می­‌باشد و این بدان معنی می­‌باشد که یک لیتر نیتروژن مایع در صورت تبخیر برابر با 694 لیتر گاز نیتروژن خواهد بود. بدین منظور توصیه میشود از نیتروژن مایع در فضاهای بسته استفاده نشود؛ چراکه تبخیرِ حتی چند لیتر نیتروژن مایع باعث افزایش درصد نیتروژن هوا و در نتیجه کاهش اکسیژن خواهد شد که این امر می­تواند موجب سردرد، بیهوشی و یا حتی مرگ گردد!

تماس با نیتروژن مایع نیز باعث سوختگی شدیدی شده که میتواند موجب از کار افتادن اعضا و یا حتی مرگ شود اما چنانچه فرایند انتقال ازت مایع با احتیاط و از روی تجربه انجام شود مشکلی ایجاد نخواهد کرد. برای شفاف سازی این موضوع چالش ریختن نیتروژن مایع روی بدن را ببینید.

شرکت سپهرگاز کاویان با بیش از پانزده سال فعالیت کارآمد در صنعت گاز و مشاوره کارشناسان خود در زمینه گازهای تحت فشار، دارنده گواهینامه IMS، آزمایشگاه مرجع اداره استاندارد و آزمایشگاه کالیبراسیون مفتخر است با استفاده از سیستم نوین مدیریتی و تجارب متخصصین در زمینه تولید گازهای خالص، مخلوط‌های گازی (ترکیبات گازی یا گازهای ترکیبی میکس)، گازهای کالیبراسیون و گازهای آزمایشگاهی با خلوص بالا، نیاز صنایع مختلف را تأمین نماید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *