خطرات گاز اتان - سپهر گاز کاویان

خطرات گاز اتان یکی از موارد مهمی است که در صورت استفاده از این گاز باید اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشید. به همین دلیل در این محتوا از سپهر گاز کاویان به این مسئله پرداختیم.

برای بررسی خطرات و کاربرد های گاز اتان بهتر است ابتدا مشخصات فنی این گاز و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن را بدانیم:

مشخصات کلی خطرات گاز اتان

برای خرید گاز اتان خالص آزمایشگاهی و تجهیزات مربوط به کلیک کنید.

همانگونه که می دانید اتان یک گاز هیدروکربنی است( هیدروکربن ها ترکیباتی هستند که از هیدروژن و کربن تشکیل شده اند). در طبیعت به صورت یک گاز بی رنگ و بی بو در شرایط استاندارد موجود است. در دسته آلکان ها قرار می گیرد چون پیوند های آن از نوع ساده و یگانه می باشند. ساختار آن دارای دو اتم کربن و شش اتم هیدروژن است. در دسته آلکان ها متان و اتان، پروپان، بوتان و … وجود دارند. از جمله گازهای قابل احتراق می باشد البته قابل ذکر است که اکثر آلکان ها اشتعال پذیر هستند.

در رابطه با اطلاعات فنی این گاز باید بدانید که آن را در دسته سوخت پاک قرار داده‌اند.

از آنجایی که این گاز ماهیت غیر قطبی دارد در حلال‌های قطبی مانند آب انحلال پذیر است.

لازم به ذکر می‌باشد که اغلب این ماده دارای حلالیت کمی برای تشکیل یک محلول همگن در دمای اتاق است.

این گاز در زیر حد انفجاری، سمی نیست اما در غلظت‌های بالا جایگزین اکسیژن می‌شود و باعث خفگی نیز خواهد شد.

واکنش سوختن گاز اتان بدین صورت است که با اکسیژن ترکیب شده و دی اکسید کربن و آب تولید می شود، انرژی حاصل از این واکنش 1561 کیلوژول انرژی در هر مول است. واکنش سوختن یک واکنش گرماده می باشد. اگر سوختن و احتراق این گاز به صورت ناقص انجام شود ( در صورت کافی نبودن اکسیژن) منجر به تولید گاز و ترکیبات تک اتمی مانند فرمالدهید و مونوکسید کربن می شود. سوختن این گاز منجر به تولید ترکیبات دیگری نیز می شود که بی اهمیت هستند مانند استالدهید، متانول، اتانول و متان. اندازه این ترکیب بزرگتر از متان می باشد.هنگام کار با اتان باید به خطرات گاز اتان توجه کرد.

به طور کلی:

نام ترکیب: اتان

نام های دیگر C2H6:

بی متیل، دی متیل، اتیل هیدرید، متیل متان

از کاربردهای مهم این گاز می توان به فرآیند دی هیدرژناسیون، خوراکی برای پتروشیمی ها و .. اشاره نمود. در صورت برخورد با پوست و چشم اثر تحریکی ندارد و خطر آفرین نیست ولی توجه داشته باشید یک ماده قابل اشتعال است. تا زیر حد انفجاری خاصیت سمی ندارد. هنگامی که غلظت آن افزایش می یابد می تواند جای گاز اکسیژن در هوا را گرفته در نتیجه اکسیژن رسانی را مختل کرده و می تواند منجر به خفگی شود.هنگام کار با اتان باید به خطرات گاز اتان توجه کرد.

کشف گاز اتان

این گاز در سال 1834 توسط مایکل فارادی در حین الکترولیز کردن پتاسیم استات کشف شد. اگر بخواهیم تاریخچه و ریشه نام این گاز را بررسی کنیم گفته می شود که از اتر مشتق شده و به معنای هوای بالا است. از ویژگی های مهم این ترکیب می توان به پایداری ومقاومت آن در برابر انواع واکنش ها اشاره کرد. جرم مولی آن حدودا 30.07 گرم بر مول و نقطه ذوب و جوش آن به ترتیب برابر با 181.76- درجه سانتیگراد و 88.6- درجه سانتیگراد می باشد.هنگام کار با اتان باید به خطرات گاز اتان توجه کرد.

خواص فیزیکی و شیمیایی

در دما و فشار استاندارد، گازی شکل است.

بو ندارد.

رنگ ندارد.

قابلیت اشتعال بالایی دارد.

یک ترکیب غیر قطبی می باشد به همین دلیل در حلال های غیر قطبی حلالیت دارد.

اتان چگونه تهیه می شود


در بالا اشاره شد که اتان یکی از اجزاء تشکیل دهنده گاز طبیعی است البته بعد از گاز متان

گفتنی است که مقدار این گاز در گاز طبیعی استخراج شده از میدان های گازی مختلف متفاوت است و از حدود 1% تا 6% متغییر است. در گذشته گاز اتان و متان را از یکدیگر جدا نمی کردند و با هم بعنوان سوخت استفاده می شد ولی امروزه می توان گفت یکی از مهمترین مواد اولیه در پتروشیمی ها است و از سایر اجزاء موجود در گاز طبیعی جدا می گردد در گاز نفتی نیز وجود دارد.

روش های مختلفی برای تولید گاز اتان وجود دارد یکی از روش هایی که در آزمایشگاه برای آماده کردن اتان استفاده میشود روش الکترولیز Kolbe می‌باشد.

بهتر است بدانید که این روش، الکترولیز يک محلول آبي از نمک استات می‌باشد.

روش دیگر، اکسیداسیون acetic anhydride به وسیله پروکسید، می‌باشد.

گفتنی است که عمدتا واکنش‌های رادیکال آزاد پایه اساس شیمی اتان مي‌باشد.

این گاز مي‌تواند با هالوژن‌ها، به ويژه کلر و برم،به وسیله راديکال‌هاي آزاد هالوژن واکنش انجام دهد.هنگام کار با اتان باید به خطرات گاز اتان توجه کرد.

خطرات گاز اتان - سپهر گاز کاویان

آنچه که باید در مورد گاز اتان بدانید

1-از اتان به عنوان یک سوخت پاک یاد می شود.

2-بعد از گاز متان بیشترین سهم در گاز طبیعی را دارد.

3-اتان یک ترکیب غیر قطبی است ولی در حلال های قطبی مانند آب مقدار بسیار کمی حلالیت دارد.

4-در دمای اتاق گازی قابل اشتعال است.

5-.در غلظت زیاد جایگزین اکسیژن شده و باعث خفگی می شود.

از دیگر خواص این گاز می توان به موارد زیر اشاره نمود:

دمای بحرانی آن 32.4°C، دارای فشار بخار 543 psi، غلظت بخار 1.1، حجم مخصوص این گاز 12.6582 و در آخر چگالی بخار آن 0.079 است.هنگام کار با اتان باید به خطرات گاز اتان توجه کرد.

در هنگام استفاده از این گاز باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
پیشتر گفتیم که اتان یک گاز مشتعل شونده است که در دمای اتاق می تواند آتش بگیرد بنابراین هنگام جابجایی و حمل و نقل سیلندر های حاوی این گاز باید احتیاط را رعایت کرد تا از ایجاد صدمات ناشی از آتش سوزی جلوگیری نمود. سیلندر های گاز اتان می توانند به شدت آتش زا باشند پس تمامی افرادی که با آن سروکار دارند باید دقت لازم را داشته باشند.

این ترکیب هیدروکربنی می تواند اگر از درون سیلندر به بیرون راه یابد باعث خفگی و در غلظت های بالا حتی مرگ گردد به همین دلیل آن را در دسته گازهای خطرناک قرار می دهند. برای حمل و نقل کپسول های گاز هیچ گاه آنها را روی زمین نغلتانید و همیشه به صورت عمودی و ایستاده جابجا کنید.

لازم است چند مورد از مهمترین نکات ایمنی این گاز را یادآور شویم:

نشتی گاز را بررسی کرده و در صورت بروز نشتی سریعا آن را برطرف کنید.

حتما سیلندر هایی که دارای این گاز هستند را از آتش و جرقه دور کنید.

سیلندر ها را در کنار یکدیگر و به دور از سیلندر های گازهایی همچون اکسیژن به صورت ایستاده و عمودی انبارش و نگهداری کنید.هنگام کار با اتان باید به خطرات گاز اتان توجه کرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *