گوگردزدایی-سپهر گاز کاویان

سولفورزدایی فرآورده های نفتی در صنعت پتروشیمی موضوع این محتوا از مطالب سپهر گاز کاویان می‌باشد.

چرا سولفورزدایی (گوگردزدایی) فرآورده های نفتی از اهمیت بالایی برخوردار است

گفتنی است سولفور و عنصر گوگردی که در بنزين و گازوئيل وجود دارد هنگام احتراق در موتور خودروها مثل بنزين و گازوئيل مي سوزد و به SO2 (دي اكسيد گوگرد) كه يكي از آلاينده هاي مهم هوا بشمار میرود تبديل مي شود. شایان ذکر است که آزادسازی گوگرد موجود در فراورده های نفتی و روغنی در هوا منجر به بروز بحران های جدی برای محیط زیست می شود.

همچنین لازم به ذکر است که،این الاینده ها اثرات جانبی فراوانی نیز برای سلامت انسان و سایر موجودات زنده به دنبال دارد. برخی از این عوارض عبارت اند ازخارش گلو و سوزش چشم و نیز خواص اسيدي آن براي موجودات زنده پیامدهای بدی به همراه دارد. آلودگی هوا، باران های اسیدی، ایجاد اثرات گلخانه ای و سایر بحران های زیست محیطی در ابعاد جهانی، ناشی از وجود آلاینده هایی از قبیل گوگرد و سولفور در فرآورده های نفتی و صنایع پتروشیمی می باشد.

هدف از جمع آوری این مقاله شرح راهکارهایی جهت سولفورزدایی یا گوگردزدایی فرآورده های نفتی با تاکید بر نقش سولفورین است.

سولفورین چیست

یکی از کارآمدترین کاتالیزگرهایی که در زمینه سولفورزدایی یا گوگردزدایی فرآورده های نفتی با روش ODS در سطوح بین المللی مورد استفاده قرار میگیرد سولفورین نام دارد. از آن جایی که به گاز یا فرآورده های نفتی، که دارای سولفور یا گوگرد زیادی هستند نفت یا گاز ترش گفته می شود، جالب است بدانید در فرایند های نفتی به سولفورزدایی، شیرین سازی نفت و گاز هم گفته میشود. لزوم مطابقت محصولات تولیدی نهایی در صنعت پتروشیمی، باعث شده که شیرین سازی و سولفورزدایی میعانات گازی و نفتا تبدیل به یکی از نیازهای صنایع فعال در این زمینه گردد.

گوگردزدایی از فراورده های نفتی و نفت خام

گفتنی است که با توجه به الزاماتی که استانداردهای بين المللي اروپايي يورو 4 و يورو 5 در رابطه با ميزان گوگرد موجود در فرآورده های نفتی در نظر گرفته اند میزان آن نباید از یک مقدار مشخصی تجاوز کند. به عنوان نمونه مطابق استاندارد يورو 4 حداكثر ميزان گوگرد در گازوئيل بايد 50PPM باشد يعني از هريك ميليون قسمت گازوئيل، فقط 50 قسمت مي تواند تركيبات گوگردي باشد كه اين ميزان طبق استاندارد يورو 5 به 10PPM كاهش پيدا كرده است.

سولفورزدایی یا گوگردزدایی چیست

همانطور که پیش تر گفته شد قبل از پالایش نفت خام به محصولات نهایی باید مرحله گوگردزدایی انجام شود. امروزه اغلب پالایشگاه ها درصدد تولید سوخت بدون گوگرد میباشند. گوگرد در مرکاپتان ها، تیوفن ها، بنزوتیوفن ها، دی بنزوتیوفن ها و SOx حاصل از سوخت وجود دارد.عامل باران های اسیدی و آلودی هوا همین الاینده گوگرد می باشد. در فرآیند گوگردزدایی از سوخت در پالایشگاه ها از کاتالیست استفاده می شود، ترکیباتی که در بالا ذکر شدند باعث خردگی و غیر فعال شدن کاتالیست ها می شوند. بنابراین جهت تولید سوخت سبز و رسیدن به مقدار گوگرد بین 10PPM الی 15PPM، می بایست ترکیبات گوگرد دار جداسازی شوند.

گوگردزدایی و پالایش نفت

دلایل متعددی مبنی بر ضرورت سولفورزدایی یا گوگردزدایی فرآورده های نفتی، میعانات گازی و محصولات هیدروکربنی وجود دارد. علاوه بر آسیب های زیست محیطی و بحران های آلودگی هوا، به دلایل فنی و اقتصادی نیز، فرایند گوگردزدایی یا سولفورزدایی از محصولات تولیدی حاصل از فرایندهای تقطیری انجام می شود. در ادامه مقاله به شرح این دلایل میپردازیم.

علل زیست محیطی

فرآورده های هیدروکربنی، به دلیل تبدیل گوگرد به اکسیدهای گوگرد در اثر اشتعال و واکنش احتراق از نفت به دست می آیند. اکسیدهای گوگردی که در حداکثر مقدار در اتمسفر پخش می شوند، دی اکسید گوگرد SO2 است که معمولاً مقدار کمی تری اکسید گوگرد SO3 نیز در کنار دی اکسید گوگرد وجود دارد.

گوگردزدایی-سپهر گاز کاویان

به طور کلی، گازهای Sox علاوه بر ایجاد اختلالات تنفسی، به دلیل حلالیت در آب محلول اسیدی تولید می کنند که می تواند منجر به تولید باران های اسیدی شود. برخی از پیامدها و خسارت های زیست محیطی ناشی از باران های اسیدی عبارت اند از، فرسایش ساختمانها و سازه ها، زباله های محصولات زراعت و جنگل ها و همچنین ایجاد تزلزل در دریاچه ها اشاره کرد. سیاست های سختگیرانه ای برای استفاده از سوختهای فسیلی با گوگرد کمتر از ۵ پی پی ام اتخاذ شده است.

خورندگی

لازم به ذکر میباشد از آنجایی که در صنایع نفت سولفید هیدروژن وجود دارد، فرآورده های گوگردی، مرکاپتان ها و دی سولفیدها اتفاق می افتد. موارد خورندگی حداقل در سه مرحله کلی وجود دارد که عبارتند از: ۱. تولید ۲. حمل و نقل ۳. عملیات خلوص سازی

غیرفعال سازی کاتالیزگرها

به دلیل وجود گازهای سمی مانند S2H،SO2،NO در اثر غیرفعال سازی کاتالیزگر، فعالیت و بهگزینی کاتالیزگر در طول زمان تغییر می کند.گاز سمی از نفوذ مواد مغذی به منافذ کاتالیزگر جلوگیری خواهد کرد.

برای خرید مخلوط‌های گازی سولفور و تجهیزات مورد نیاز آن کلیک کنید.

تولید مخلوط‌های گازی سولفور

گفتنی است که تهیه گاز خالص با درصد خلوص بالا معمولاً ارزان‌تر ازتهیه گاز ترکیبی است.

زیرا گازهای ترکیبی از مخلوط کردن و میکس کردن بیش از دو گاز با هم تهیه می‌شوند.

بنابراین در اختیار داشتن گاز خالص باعث می‌شود تا غلظت دقیقی از گازها طی یک فرآیند با هم مخلوط می‌شوند و نتیجه دلخواه طبق درخواست مشتری را ایجاد می‌کنند.

شرکت سپهر گاز کاویان دارای گواهینامه iso17025 در زمینه آنالیز و تولید انواع مخلوط‌های گازی سولفور و مرکاپتان‌ها می‌باشد.

برخی از ترکیبات سولفورعبارت‌اند از:
60ppm Total Sulfor*NC4H10

5ppm Total Sulfor * CH4

2ppm SO2*CH4

600ppmSO220%CO2200ppmCO25%O2N2

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *