مونوکسید کربن در خون

مونوکسید کربن در خون یکی از موضوعات مهمی است که در این محتوا از سپهر گاز کاویان قصد داریم اطلاعات کاملی در این زمینه ارائه دهیم.

این گاز بی رنگ و بو و بی مزه است و می تواند به سرعت مشتعل شود و به راحتی می تواند از طریق منابع طبیعی و مصنوعی وارد محیط زیست شود. منجر به آلودگی هوا می شود و از منابعی که باعث تولید آن می شوند می توان به وسایل نقلیه و صنایع مختلف اشاره کرد. از سوختن ناقص ترکیبات هیدروکربنی CO حاصل می شود مانند چوب و زغال سنگ و گاز طبیعی.

این گاز منابع متفاوتی دارد. از منابع داخلی آن می توان به استفاده آن به عنوان سوخت در خانه هنگام پخت و پز اشاره کرد، همانطور که می دانید گاز متان به عنوان گاز شهری مورد استفاده قرار می گیرد و در صورت ترکیب با اکسیژن می سوزد و می تواند تولید مونوکسید کربن کند.

همچنین می تواند از محیط و فضای آزاد به محیط درون منتقل شود. دود سیگار و شومینه هایی که با سوختن چوب باعث گرمایش منزل می شوند.مونوکسید کربن در خون وجود دارد.

مونوکسید کربن در خون چیست؟

مونوکسید کربن می تواند اثراتی بر روی بدن انسان داشته باشد مانند تاثیر بروی سیستم قلبی و رگ های قلب، سیستم اعصاب مرکزی، خون و حتی اثرات بروی جنین. اثرات آن ممکن است بر اساس غلظت و زمانی که شخص در معرض این گاز قرار می گیرد متفاوت باشد .مونوکسید کربن در خون وجود دارد.

از مهمترین واکنش های این گاز که اثر بسیار مضر و خطرناکی بروی بدن انسان دارد می توان به ترکیب شدن این گاز با هموگلوبین های خون اشاره کرد که مانع اکسیژن رسانی به بافت ها و اندام های مهم بدن مانند مغز می شود در صورت نرسیدن اکسیژن به بافت های بدن سلول ها از بین می روند و باعث مرگ می شود.

میل ترکیبی این گاز بسیار بیشتر از دی اکسید کربن می باشد به همین دلیل به مونوکسید کربن، قاتل خاموش می گویند. علاوه بر اینها چون این گاز رنگ و بویی ندارد به سختی می شود وجود آن در هوا را تشخیص داد.مونوکسید کربن در خون وجود دارد.

اگر مقدار این گاز از حد استاندارد در محیط بیشتر شود می تواند زندگی افراد پرخطر مانند افراد مسن، زنان باردار، افراد با مشکلات ریوی را به خطر بیاندازد حتی در فرد سالم نیز ممکن است عوارضی مانند سردرد، سرگیجه و خستگی زیاد و تحریک شدن اعصاب را ایجاد کند.مونوکسید کربن در خون وجود دارد.

همانطور که در بالا اشاره شد میل ترکیبی CO، 210-240 بار بیشتر از اکسیژن است زمانی که با هموگلوبین موجود در خون ترکیب می شود باعث تولید کربوکسی هموگلوبین می شود. اتصال این گاز به هموگلوبین بسیار محکم تر از اتصال اکسیژن با آنهاست در نتیجه در حمل و انتقال اکسیژن مشکل ایجاد شده و بافت ها آسیب می بینند. کاهش اکسیژن رسانی به قلب باعث مختل شدن فعالیت میوکاردیال قلب می شود و در نتیجه فشار خون کاهش می یابد و هیپوکسی بافتی رخ می دهد و عوارض آن ظاهر می شوند.مونوکسید کربن در خون وجود دارد.

در زنان باردار عوارض بیشتر و واضح تر می باشند و گاز مونوکسید کربن موجود در خون که در پلاسما وجود دارد می تواند از طریق انتشار فعال و یا انتشار تسهیل شده وارد سد جفتی شده و عوارض آن در جنین پدیدار شود. با توجه به اینکه در چه مرحله ای از بارداری است و غلظت این گاز چقدر است ،می تواند عوارض متفاوتی بروز کند و باعث اختلال در جنین شود.

در جنین نیز همین مکانیسم وجود دارد یعنی مونوکسید کربن با هموگلوبین جنین ترکیب شده و کربوکسی هموگلوبین تولید می کند. زیاد شدن مقدار این ترکیب می تواند عوارضی مانند کاهش وزن هنگام تولد، زایمان زودتر از موعد، خطر مرگ در رحم، تاخیر در رشد، سندروم مرگ ناگهانی، کاهش سرعت تشکیل بافت های عصبی مانند میلین و بسیاری از ناهنجاری های عروقی و تنفسی داشته باشد.

عارضه لب شکری و کام شکری و انقباضات مدام عروقی از دیگر موارد در معرض CO قرار گرفتن جنین می باشد.مونوکسید کربن در خون وجود دارد.

اگر این وضعیت دراز مدت باشد ممکن است اختلالات یادگیری و حافظه و رفتار نیز در جنین ایجاد کند.

راه های شناسایی گاز مونوکسید کربن

درست است که این گاز رنگ و بو ندارد و از طریق بویایی و بینایی قابل رویت و شناسایی نیست ولی می توانید موارد ایمنی را انجام دهید در ادامه با ما همراه باشید:

1-با بررسی رنگ شعله حرارتی می توانید به وجود این گاز در محیط پی ببرید. اگر رنگ شعله نارنجی باشد یعنی دچار مشکل شده است ولی دقت داشته باشید و رنگ آبی شعله الزاما به معنای سالم بودن و ایمنی نیست. مخصوصا در فصول سرد سال حتما وسایل گرمایشی و حرارتی خود را بررسی و سرویس کنید.

2-قبل از راه اندازی وسیله حرارتی خود مانند بخاری حتما راه خروج دود و هوا را بررسی کنید. از مسدود نبودن دودکش مطمئن شوید.مونوکسید کربن در خون وجود دارد.

3-تهویه و مسیر ورود و خروج گازها و اکسیژن را بررسی کنید. اگر هوا به خوبی در رفت و آمد نباشد در صورت نشت گاز مونوکسید می تواند باعث خفگی افراد شود.

4-در برخی مناطق و محیط ها به دلیل افزایش این گاز و خطرات آن ممکن است از نشت یاب و یا سنسور آشکارساز استفاده کنند تا در صورت پراکنده شدن این گاز در محیط افراد در محل از آن مطلع شوند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *