نیتروژن مایع
در سالهای اخیر با پیشرفتی که علم در زمینه مربوط به سلولهای بنیادی و سایر کاربردهای پزشکی بدست آورده است، استفاده از نیتروژن مایع (Liquid nitrogen) یا ازت مایع به سرعت گسترش پیدا کرده است. اما نکته بسیار مهم در رابطه با نیتروژن مایع این است که عدم آگاهی و آشنایی نحوه استفاده از این ماده، تعداد حوادث جدی و جراحات زیادی را به همراه داشته است و گفتنی است که خطرات ناشی از نیتروژن مایع نه تنها در حین استفاده، بلکه در هنگام حمل و نقل و نگهداری نیز رخ داده است.
کاربرد نیتروژن مایع(LN2)
یکی از کاربرد های نیتروژن مایع در حوزه پزشکی میباشد. در پزشکی برای طیف گستردهای از آزمایشها از ازت مایع( نیتروژن مایع) استفاده میشود. متداولترین این آزمایشها شامل آزمایشگاههای شیمی و فیزیک، فناوری نانو، طراحی تراشههای رایانهای و تحقیقات تولید و کرایوتوب میباشد. کاربر دیگر نیتروژن مایع این است که در حال حاضر از نیتروژن مایع در حوزه بهداشت و درمان برای مراقبتهای بهداشتی مربوط به پوست، معالجه سرطان پوست و همچنین تحقیقات سلولهای بنیادی استفاده فراوانی میشود.
ویژگی های ازت مایع چیست؟
ازت مایع که همان گاز نیتروژن به حالت مایع میباشد یکی از پرکاربردترین مایعات کرایوژنیک (مایعاتی که نقطه جوش کمتر ۱۵۰- درجه سانتی گراد یا ۲۳۸- درجه فارنهایت دارند) است که همواره به عنوان یک گاز مایع باید در درجه حرارت بسیار کم نگهداری شود.
خطرات نیتروژن مایع( Liquid nitrogen)
نیتروژن مایع خطراتی را به دنبال دارد زیرا نیتروژن مایع در دمای ۱۹۶- درجه سانتیگراد به جوش می آید، و این دما میتواند خطراتی از جمله سوختگی شدید و به دلیل انجماد فوری، صدمات جدیتری را به وجود آورد.
همچنین لازم به ذکر است نیتروژن مایع علاوه بر خطرات فیزیولوژیکی که خطرات جسمی هم به دنبال دارد بنابراین بسیار لازم است که مصرف کنندگان نیتروژن مایع در رابطه با خطرات این ماده آگاهی داشته باشند و با رعایت نکات ایمنی با خیال راحت از این ماده شیمیایی آزمایشگاهی (نیتروژن مایع) استفاده کرد، در غیر این صورت کوچکترین اشتباه میتواند خطرات جدیای و حتی خطر مرگ را به دنبال داشته باشد.