همه چیز در مورد خطرات آرگون | خطرات گاز آرگون و نکات مربوط به آن یکی از موضوعات مهمی است که باید به آن بپردازیم تا خطرات احتمالی مربوط به این گاز را کاهش دهیم.
گاز آرگون و خطرات آن
گاز آرگون، مانند گاز هلیوم و گاز نیتروژن یک گاز بی اثر میباشد.
همانطور که میدانید تمام گازهایی که تحت فشار درون سیلندر ذخیره شدهاند اگر هنگام استفاده نکات ایمنی رعایت نشود ممکن است خطر آفرین باشند.
ابتدا به بررسی خواص فیزیکی و شیمیایی این گاز میپردازیم:
مشخصات فنی آرگون
این عنصر که معمولا به حالت گازی و تک اتمی یافت میشود در گروه 18 و ردیف 3 جدول تناوبی جای دارد. لایه ظرفیت در این گاز نجیب پر شده است بنابراین تمایلی به داد و ستد الکترون ندارد و در واکنش های شیمیایی شرکت نمیکند و همیشه به صورت تک اتمی دیده میشود. از ویژگی های این گاز میتوان به بی رنگ، بی بو، اشتعال ناپذیر و سمی نبودن اشاره کرد. تاکنون ترکیب پایداری از این عنصر دیده نشده است.
نظرات حاکی از این است که معمولا این اتم نمیتواند ترکیب پایدار در دمای اتاق تشکیل دهد ولی در سال 2000 اولین ترکیب آرگونی مشاهده گردید این ترکیب شامل فلوئور و هیدروژن بود (HArF). این ترکیب در دمای کمتر از 17 درجه کلوین پایدار بود.
برخی محاسبات نشان میدهد که امکان دارد این اتم در شرایط معمولی نیز ترکیبات پایدار تشکیل دهد ولی روشی جهت تولید آن ارائه نگردیده است. انحلال پذیری آن تقریبا با گاز اکسیژن یکسان است و 2.5 برابر گاز نیتروژن است. این گاز ممکن است هم به حالت گاز و هم به حالت مایع وجود داشته باشد.هنگام کار با آرگون باید به خطرات آرگون توجه شود.
این گاز چگونه کشف شد؟
این گاز در گروه گازهای نجیب سومین جایگاه را با عدد اتمی 18 دارد و گفته میشود حدود 1% از جو زمین را شامل میشود.
دانشمندی به نام کاوندیش در سال 1785 گزارش کرد که ممکن است Ar در هوا وجود داشته باشد ولی نخستین بار استرایت و رمزی در سال 1894 موفق شدند که این گاز را از هوا جدا کنند. در واقع آزمایش آنها بدین صورت بود که تمامی گازهای موجود در هوا را جدا کردند مانند گازهای اکسیژن، نیتروژن، بخار آب و دی اکسید کربن. آنها دریافتند که گاز نیتروژنی که از جداسازی هوا بدست می آید 1.5 برابر سنگین تر از نیتروژنی است که از سایر ترکیبات شیمیایی حاصل میشود، این اختلاف آنها را به فکر فرو برد. نتیجه گرفتند که ممکن است گاز دیگری در هوا وجود داشته باشد که با نیتروژن ترکیب شده است.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید آرگون اولین گاز نجیبی بود که کشف شد. قبل از استرایت و رمزی دو پژوهشگر در سال 1882 در دو آزمایش جداگانه طیف جذبی هوا را مورد بررسی قرار دادند و خط های جدید را مشاهده کردند ولی موفق به شناسایی عنصر این خط ها نشدند.هنگام کار با آرگون باید به خطرات آرگون توجه شود.
تولید آرگون
این گاز را از تقطیر جزء به جزء هوای مایع تولید میکنند. این گاز دارای چندین ایزوتوپ است و سالانه بیش از 750 هزار تن از آن در جهان مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد های مهم
1-این گاز کاملا بی اثر است بنابراین زمانی که نیاز است که واکنش پذیری به هیچ عنوان انجام نگیرد از آن استفاده میکنند.البته گفتنی است در برخی موارد نیتروژن نیز به عنوان گاز بی اثر مورد استفاده قرار میگیرد ولی ممکن است تحت شرایطی واکنش پذیر شود و به بیان دیگر نیتروژن نیمه بی اثر است. مثلا برای ساخت لامپ از آرگون بعنوان گاز بی اثر استفاده میکنند.
2-شاید نام جوشکاری تیگ را شنیده باشید. از این گاز بعنوان محافظت کننده قوس الکتریکی در جوشکاری و برشکاری استفاده میشود. علاوه بر اینها در تولید تیتانیوم و ژرمانیوم نیز کاربرد دارد.هنگام کار با آرگون باید به خطرات آرگون توجه شود.
تاثیر آرگون بر سلامتی و محیط زیست
این گاز از طریق تنفس جذب بدن انسان میشود. اگر به مدت طولانی و با غلظت زیاد این گاز را تنفس کنیم در روند اکسیژن رسانی به اندام ها اختلال ایجاد شده و باعث سرگیجه و تهوع میشود.
حالت مایع آن اگر با پوست تماس پیدا کنند ممکن است باعث سوختگی ناشی از سرمای زیاد شود.هنگام کار با آرگون باید به خطرات آرگون توجه شود.
تابحال گزارشی از خطرات آرگون برای محیط زیست به ثبت نرسیده است و در اتمسفر زمین به صورت طبیعی وجود دارد. البته شایان ذکر است که تاثیرات این گاز بر روی گیاهان و حیوانات و آب تاکنون مورد بررسی قرار نگرفته است.
خطرات آرگون
این گاز درصورت تماس با چشم و پوست محرک نیست ولی حالت مایع آن میتواند خطر آفرین باشد. مایع آن به شدت سرد است و باعث یخ زدگی و سوختگی ناشی از سرما میشود.
همانطورکه در بالا اشاره شد تنفس این گاز به مقدار کم خطرناک نیست. منفجر شونده و اشتعال پذیر نیست.
از اثرات تماس بلند مدت با این گاز ممکن است مشکلات ریوی و حنجره ایجاد شود. افرادی که هر روز با جوشکاری آرگون و تیگ سروکار دارند باید نکات ایمنی را جدی بگیرند. ممکن است دچار بیماری هایی مانند کاهش حجم ریه، مشکلات و بیماری های پوستی و قلبی و پوستی شوند.
علاوه بر اینها جوشکاری تیگ دارای مزیت هایی نیز میباشد برای مثال بدلیل اینکه تزریق فلز پر کننده بیرون از قوس انجام میشود، قوس دارای اغتشاش نبوده به همین دلیل کیفیت جوش بیشتر میشود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه و تهیه گاز آرگون با کارشناسان ما در سپهر گاز کاویان تماس بگیرید.هنگام کار با آرگون باید به خطرات آرگون توجه شود.
بدون دیدگاه