همانطور که در مقاله های دیگر گفته است گاز نیتروژن کاربردهای گوناگونی در صنایع مختلف دارد یکی دیگر از موارد استفاده از این گاز در پالایشگاه های تولید نفت , بنزین و سایر مواد نفتی میباشد. وقتی موادی در پالایشگاه تولید میشود, برای انتقال مواد در مسیرهای مختلف باید، از یک سری مخزن ، تانک یا لوله هایی عبور داده شوند.
اگر داخل لوله ها یا تانک ها محیط اکسیژن دار وجود داشته باشد، ممکن است اکسیژن، ترکیبات ناخواسته ای با آن مواد به وجود آورد که در خوشبینانه ترین حالت در کیفیت مواد تاثیر میگذارد و در بدبینانه ترین حالت ممکن است باعث واکنش های بسیار شدیدتری شود که نتیجه ی آن باعث انفجارهای ناخواسته و صدمات جبران ناپذیری باشد.
پیشنهاد به مطالعه بیشتر نیتروژن
کاربرد گاز نیتروژن در پالایشگاه ها
یکی دیگر از موارد کاربرد این گاز در پالایشگاه ها برای بلنکت کردن مخازن است. در واقع این گاز یک پوشش محافظ در مخازن به وجود می آورد . مورد دیگر جایگزین کردن اکسیژن با نیتروژن میباشد این کار به منظور جلوگیری از ترکیبات ناخواسته میباشد و نیز از بروز خطرات احتمالی جلوگیری کند و باعث انتقال مواد از نقطه ای به نقطه ی دیگر شود، که با فشار گاز نیتروژن این عمل امکان پذیر خواهد بود.
برای این کار، خلوص گازی که پیشنهاد می شود باید صنعتی باشد و استفاده از گاز با درصد خلوص ۹۵ درصد تا ۹۸ درصد متغیر است.
بررسی کاربرد گاز نیتروژن در عایق سازی مخازن در صنعت نفت و پتروشیمی
در این بخش به یکی دیگر از کاربردهای گاز نیتروژن اشاره میکینم و آن را مورد بررسی قرار میدهیم.
در صنعت نفت و پتروشیمی گاز ازت در عایق سازی مخازن مورد استفاده قرار میگیرد.
شایان ذکر است پالایشگاه ها و مخازن شرکت نفت برای ذخیره سازی مواد نفتی از تانکرهای بسیار بزرگی استفاده میکنند که مواد مختلف سوختی و نفتی در آنها ذخیره و انبار میشود، طبیعتا این کار بسیار حساس میباشد و ممکن است کوچکترین جرقه یا حرارتی باعث شود اتفاقات بسیار ناگواری رخ بدهد.
برای جلوگیری از به وجود آمدن چنین حادثه های ناگواری , این مخازن را قبل از شارژ کردن مواد سوختی و نفتی، به وسیله ی گاز نیتروژن ایزوله کرده و با اکسیژن جایگزین میکنند.
اکسیژن موجود در آن مخازن و سایر بخارات گازی موجود در آن ها را به وسیله ی تزریق گاز نیتروژن برای پر کردن مواد سوختی یا نفتی آماده میکنند.حتی گفتنی است که بعد از پر کردن مخزن ممکن است در بالای مخزن یک فضای خالی به وجود بیاید و کاملا پر نشود.
نکته مهم دیگر که باید از آن آگاهی داشته باشید تا مخزن را از اشتعال،احتراق، انفجار و هر حادثه دیگر محفوظ نگهدارید این است که گاز نیتروژن را بعد از شارژ کردن مواد سوختی نیز تزریق میکنند که فضای باقیمانده نیز پر شود و بدین طریق جلوی حادثه ی ناگوار گرفته شود.
ازتی که برای این منظور استفاده میشود بسته به نوع ماده ی سوختی که قرار است وارد مخزن شود از ۹۵ درصد در کمترین حالت شروع و تا 99.9995 درصد خلوص گاز نیتروژن متغیر میباشد.
اطلاعات ایمنی گاز ازت
گاز ازت بدلیل آرایش الکترونی لایه ی آخر، گازی بی اثر و خنثی میباشد اما شایان ذکر است که N2 موجود در آب و خاک و همچنین بخارات متساعد شده از اکسیدهای نیتروژن در محیط زیست به نیترات و نیتریت تبدیل می شود که با هموگلوبین خون واکنش داده و باعث کاهش توانائی خون در انتقال اکسیژن ، کاهش عملکرد غده تیروئید و کمبود ویتامین A می شود.
هم چنین لازم به ذکر است که نیترات و نیتریت تولید شده از گاز ازت یکی از عوامل ایجاد کننده سرطان میباشد.
بنابراین باید آگاه باشید که اگر در یک محیط بسته درصد گاز نیتروژن از یک حد استانداری بالاتر رود باعث کندی در روند اکسیژن رسانی به فرد و در نهایت منجر به خفگی و مرگ میشود.
در کار با نیتروژن مایع به دلیل نقطه ی جوش فوق العاده پایین گاز ازت و سرمایش وحشتناکی که از تغییر فاز نیتروژن از مایع به گاز ایجاد می شود می بایست دقت و احتیاط لازم را به کار برد و از دستکش و عینک مخصوص استفاده کرد.
کاربرد گاز نیتروژن در چاه های نفت
یکی دیگر از کاربرد های گاز نیتروژن در صنعت و صنایع شیمیایی , پتروشیمی و صنایع نفتی است. در این بخش به بررسی کاربرد گاز نیتروژن در چاه های نفتی میپردازیم گفتنی است که یک سری از چاه های نفتی بعد از مدتی استفاده کردن فشار اولیه خود را از دست میدهند و دچار افت فشار میشوند, روش های مختلفی وجود دارد برای اینکه بتوانیم نفت را از اعماق زمین به سمت بالا هدایت کنیم .یکی از این روش ها افزایش فشار داخل چاه میباشد. به این صورت که لوله هایی از داخل چاه های اطراف عبور میدهند به سمت آن سفره ی زیر زمینی.
در این مرحله روش های مختلفی هست که میتوان نفت را به بالا هدایت کرد :
تزریق آب و نمک و یا تزریق گاز co2 به داخل آن سفره ی زیرزمینی, که باعث افزایش فشار چاه میشوند و این عمل باعث بالا آمدن نفت خام از آن سفره ی زیر زمینی به سطح زمین خواهد شد.
اما در این روش با مشکلاتی مواجه میشویمزیرا به دلیل خوردگی که co2 یا آب نمک در بدنه ی آن لوله ها به وجود می آورند , لوله ها زود از بین می روند.یکی از روش هایی که عمر این لوله ها را زیاد میکند و باعث میشود برای مدت طولانی بتوانید از چاه , نفت خام استخراج کنید, تزریق گاز نیتروژن است که به روش های مختلفی انجام میگیرد.
این روش ها شامل: به صورت در محل و بالای چاه ها, روش دیگر تزریق گاز نیتروژن به وسیله ی کمپرسورهایی که باید فشار گاز را بالا ببرد، اما تامین کننده ی اولیه ی این کمپرسورها باید گاز نیتروژن باشد. که بدین طریق به وسیله ی تزریق گاز ازت به داخل چاه ها و بالا بردن فشار چاه , نفت خام از داخل سفره ی زیرزمینی به سطح زمین انتقال پیدا میکند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه و خرید گازهای مختلف با کارشناسان ما در سپهر گاز کاویان تماس بگیرید.
بدون دیدگاه