استفاده از آمونیاک در کشاورزی اینروزها بسیار گسترش یافته است. به همین دلیل در این محتوا از مطالب سپهر گاز کاویان در این خصوص صحبت خواهیم کرد.
آمونیاک چیست
ماده ای با فرمول شیمیایی NH3 مونیاک نام دارد و ترکیبی معدنی و بی رنگ میباشد . معمولا این ماده به صورت مایع مورد اسفاده قرار میگیرد و میزان بسیار بالایی از آن برای تولید کودهای نیتروژنه مورد استفاده قرار می گیرد. تولید مواد شیمیایی مختلف (همانند نیتریک اسید) و استفاده در صنایع غذایی، داروسازی و تولید کاغذ از جمله کاربردهای فراوان این ماده در صنایع مختلف میباشد. خواص تمیزکنندگی این ماده سبب شده به یکی از محصولات شوینده محبوب خانگی تبدیل شود.
آمونیاک هم مانند بسیاری از ترکیبات مفید شیمیایی دیگر دربخش های گوناگونی از جمله صنایع و کشاورزی کاربردهای زیادی دارد. همانگونه که میدانید امروزه کشاورزی به گونه ای پیش می رود که از زمین بیشترین بهره درطول سال گرفته می شود، اما خاک این مزارع توانایی لازم برای تامین نیاز محصولات جدید راندارد و به همین دلیل استفاده از کودهای شیمیایی ضروری میباشد.
شایان ذکر است که انتخاب کود شیمیایی مناسب برای تامین نیازهای گیاهان مهم ترین بخش در کشاورزی مدرن بشمار میرود وشاخص ها و استانداردهای خاصی نیز برای استفاده از این مواد وجود دارد.
معرفی سه گروه آمونیاک در کشاورزی
سه گروه اصلی از کودهای کشاورزی هستند که بسیار مورد استفاده قرار میگیرند بر پایه فسفر، پتاسیم و نیترات هستند.
گفتنی است که معمولا از معادن و سنگ های غنی از این عناصر برای تولید کودهای فسفاته و پتاس استفاده می شود، اما باید گفت که در رابطه با تولید نیترات منابعی به صورت معدنی وجود ندارد و برای بدست آوردن آن بیشتر باید منابع گیاهی و باکتری ها را در نظر گرفته شود .
ریزوبیوم چیست
نکته قابل ذکر این است که برای تولید نیترات مورد نیاز گیاهان یا محصولات کشاورزی یک هم زیستی مفیدی بین ریشه ی گیاهان و باکتری ها بوجود می آید که ریزوبیوم نامیده می شود. در ریزوبیوم ها گیاهان مواد غذایی باکتری ها را تامین میکنند ودرعوض باکتری ها نیتروژن لازم برای گیاهان را تثبیت می کنند و اینگونه است که گیاه به منبع نیترات دست می یابد.
گفتنی است با صنعتی شدن کشاورزی و نیاز روز افزون بشر به محصولات کشاورزی لازم شد که جایگزین خوبی برای در اختیار قرار دادن نیترات به گیاه در کنار باکتری ها انتخاب شود. در میان روش های مختلفی از جمله استفاده از سرخس آزولا که مشکلات زیست محیطی وسیعی به وجود آورد بهترین راه تامین نیترات استفاده از آمونیاک میباشد.
همانطور که گفته شد استفاده از NH3 در کشاورزی باعث میشود که نیترات لازم در اختیار گیاهان قرار بگیرد، و این امر باعث افزایش میزان تولیدات کشاورزی میشود و علاوه بر این با تاثیرات آفت کشی خود نیاز به سموم کشاورزی را کاهش می دهد.
از مزایایی این ماده در کشاورزی این است که به سرعت با خاک ترکیب می شود و منجربه تولید کاتیون های نیتروژنی میشود، گیاهان از شکل های یونی مواد شیمیایی می توانند به راحتی استفاده کنند. نکته بسیار مهم در تزریق آمونیاک این است که برای آنکه خواص آمونیاک به خوبی حفظ شود و در تماس با هوا از بین نرود به حفر خاک توسط دستگاه های کشاورزی آن رابه نزدیکی ریشه ی محصولات می رسانند.
از دیگر فواید و کاربرد NH3 در کشاورزی استفاده از آن در تولید انواع قارچ خوراکی است، قارچ های خوراکی در طبیعت معمولا پس از یک رعد و برق که سبب ریزش نیتروژن از جو می شوند بوجود می آیند، اما در روش های صنعتی برای تامین نیتروژن مورد نیاز برای رشد قارچ ها که اصلی ترین ماده غذایی این محصولات بشمار میرود از آمونیاک استفاده میکنند
از دیگر کاربرد های این ماده این است در برخی از باغات از ترکیبات حاوی آمونیاک برای سم پاشی و از بین بردن انواعی از آفات استفاده می شود، همچنین لازم به ذکز است که این ماده علاوه بر کاربردهایی که در کشاورزی دارد در صنعت و حتی در مصارف خانگی از جمله انواع شوینده ها تنها مورد استفاده قرار میگیرد.
استفاده از آمونیاک در کودهای شیمیایی
همانطور که پیش تر هم گفته شد از مهمترین کاربرد های این ماده استفاده از آن در تولید کودهای شیمیایی میباشد. کودهای شیمیایی با درصد خلوص و ترکیبات شیمیایی مختلف، دارای تفاوت هایی در زمان کوددهی و نحوه ی پخش هستند. از عناصر پرمصرف گیاهان می توان به عناصری همچون ازت، فسفر، پتاسیم، منیزیم و کلسیم اشاره کرد.
در رابطه با نام گذاری کودهای شیمیایی باید بدانید که این کودها بر اساس نوع عنصر، به کار رفته نام گذاری می شود به عنوان مثال کود ازتی، کودی است که در آن از ازت استفاده شده است. شایان ذکر است این کودها با بهای ارزان، کاربرد آسان، سبب افزایش محصولات می شوند ولی صدمات جدی به خاک و موجودات زنده و اکوسیستم وارد می کند؛ همچنین استفاده بیش از اندازه از آن باعث بیماری ها و افات متعددی در مزارع و باغ ها می شود.
بدون دیدگاه